Carmen Tania GRIGORE s-a născut la 18 mai 1962, în Nehoiu, județul Buzău. Fiica Olimpiei (n. Moise) și a lui Ștefan Grigore. Absolventă a școlii postliceale sanitare Buzău. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din martie 2022. A debutat în revista Cutezătorii, numărul 6, anul 1977, obținând premiul 1 la un concurs național de poezie pentru copii organizat de revistă, sub egida poetului Mihai Negulescu. Editorial a debutat în anul 2009, volumul Pulsul țărânii, poezie, editura Rafet. Poeme ale sale au fost traduse în limbile germană (de Christian W. Schenk), albaneză (de Baki Ymeri) și în catalană (de Pere Besso). A participat la numeroase concursuri literare și a obținut, printer altele, Premiul I la concursul „Tinere condeie” – în cadrul festivalului Vasile Voiculescu, organizat de Biblioteca Județeană Buzău, în iunie 1977, Premiul special la Festivalului Internațional de Creație Literară ,,Titel Constantinescu” editia 2011, organizat de Editura Rafet, Buzău, Premiul Direcției de Cultură Mureș în cadrul concursului de poezie religioasă ,,Credo”, august 2017, Premiul Juriului la Festivalul Național de Poezie „George Coșbuc”, Bistrița-Năsăud, 2019 și Premiul special APLER , ediția XXIV-a, noiembrie 2022, pentru volumul taina în care locuiesc, poezie, editura Neuma.
OPERA: Comoara din suflet – convorbiri cu Alexandra Wilson-Noica (2010, reed. 2019); poezie: Pulsul țarânii (2009); Minutul de sinceritate (2011, reed. 2019); Un sezon cât o viață (2012); Secvențial / Sequentially (ediţie bilingvă, 2017); Cu nostalgii la vedere (2018); Cerberul din clepsidră (2019); taina în care locuiesc (2021). Prezentă în antologii de poezie și interviuri cu scriitori și în reviste literare.
REFERINȚE CRITICE: Horia Gârbea, Nicoleta Milea, Tudor Cicu, Ion Popescu Topolog, Iulian Cătălui, Ionel Bota, Ion Roșioru, Ana Dobre, Mircea Doreanu, Aurel Ion Brumaru, Marin Ifrim, Angela Nache Mamier, Gela Enea, Victor Rusu, Lucian Gruia, Raluca Faraon, Evelyne Maria Croitoru, Diana Dobrița Bîlea, Flavia Adam, Ottilia Ardeleanu, Cezarina Adamescu, Mihaela Meravei, Dumitru Dănăilă, Gheorghe Postelnicu, Valeria Manta Tăicuțu, Cristina Ștefan, Zenovie Cârlugea.
COMENTARII CRITICE: Arta poetică a autoarei noastre este o artă a seducției.[…] Fără a fi tributară în niciun fel modelelor poetice, poezia aceasta este racordată la sensibilitatea contemporană, are destul din dezinhibarea firească în secolul în care trăim fără a cădea în vulgaritate și a se bucura fățiș de abolirea unor tabuuri care, până la un punct, chiar o avantajează. Desigur, poeta știe să dozeze acceptarea și refuzul încât tehnica seducerii ,,victimei” să funcționeze în cele mai bune condițiuni. Liniștea ce pare că domnește peste poezia scrisă de Carmen Tania Grigore este aparentă, este aceea a unui arc întins , care eliberează săgeata la vreme. Avem acum în față cartea cea mai bună a unei poete mature. (Horia Gârbea) Un fel de ermetism delicat învăluie întregul poetic și-n același timp se simte tot timpul ieșirea din sensul propriu al cuvintelor în cel figurat. Concret, se ajunge la un al doilea strat semantic de tip suprarealist. L-am observat în tot volumul „Minutul de sinceritate”. Doamna Carmen Tania Grigore ne oferă și în acest volum o vibrație lirică autentică, într-o expresie poetică în care te întâmpină metafore unice. (Ion Popescu Topolog )