Cornel TEULEA

N. 7 octombrie 1947, Hârseni, jud. Brașov. Dramaturg, eseist. Licențiat în filosofie. Profesor de filozofie la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din 2004. Colaborează cu eseuri, recenzii și comentarii în presa literară și culturală. Își pune în scenă, cu trupa de elevi, piesele Ștopica și Cenaclul (1986 și 1987). Fragmente din piesa Transfinithotel (1995) sunt difuzate la Studioul de radio Târgu Mureș. Piesa Întâlniri pe muchie de cuțit, pusă în scenă de poetul belgian Eugene Van Itterbeek, este jucată în 2000 la deschiderea celei de-a VI-a ediții a Colocviului Internațional „Emil Cioran”. Piesa Nunta (2003), regizată de Gavriil Pinte, este difuzată de Teatrul național radiofonic. Cenzurat sistematic, reușește să debuteze în Vatra (1988). Debutul editorial se produce în 2002, cu volumul de teatru La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri. Premii literare: premiul pentru debut al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România în 2003 pentru volumul La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri; premiul pentru dramaturgie al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România în 2006 pentru Orașul fără memorie, în 2010 pentru Damnații, carte nominalizată la premiile naționale ale USR și în 2013 pentru Cioran – tragedii prevăzute. În 2018 Gavriil Pinte realizează adaptarea radiofonică și semnează regia artistică a piesei La inceput roșu ,galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri la Teatrul Național Radiofonic și difuzată în cadrul emisiunii „Dramaturgi romani contemporani”. Spectacolul a fost inclus și audiat la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Brașov 2018.

OPERA: La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri (2002); Teatreu minut (2003); Orașul fără memorie (2005); Damnații (2009); Cioran – tragedii prevăzute (2011); Capitalul lui Marx se întoarce ca eveniment cuantic şi ucide pisica lui Schrödinger(2016); Teatru minut (ediția a doua, revăzută și adăugită, 2018).

REFERINȚE CRITICE: B. Crăciun, D. Crăciun-Costin, Dicționarul scriitorilor români de azi, Iași: Porțile Orientului, 2011; Mircea Ghițulescu, Aurel Ion Brumaru, Doru Munteanu, Marian Dopcea, Cornel Moraru, Ion Calion, Claudiu Groza, Adrian Lesenciuc.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.