George BOGDAN

Nume sub care semnează Gheorghe Bogdan. Născut în data de 26 octombrie 1950, în oraşul Vălenii de Munte, judeţul Prahova Începe să scrie din clasa a IX-a la Liceul Al. I. Cuza din Ploieşti. A absolvit Facultatea Industria Lemnului, Universitatea „Transilvania” din Braşov. A lucrat ca inginer la Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului din Iaşi. Frecventează, începând din 1976 Cenaclul Junimea. Participă la mişcarea publică din decembrie 1989 de înlăturare a regimului comunist, pe 14 decembrie fiind prezent în Piaţa Unirii din Iaşi, locul unde revolta anticeauşistă a fost înăbuşită de regimul dictatorial. În 1992 se mută la Bucureşti şi devine ziarist la Dimineaţa, ulterior consilier la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. A debutat în 1978. A publicat poezie în revistele Luceafărul de dimineaţă, Amfiteatru., Cronica, Argeş, Antares, alte. Debutul în volum s-a produs  în 2013, când Editura Eminescu îi publică volumul de literatură de sertar Tărâmul cu dimineţi putrede. Membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2016. În 2014 i se acordă Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov. În 2015 primeşte Premiul pentru Poezie al Revistei literare Luceafărul de dimineaţă.

OPERA: Tărâmul cu dimineţi putrede – versuri (2013); 1,Casa Revoltei  – versuri (2014); Dincolo de Calea Victoriei – versuri (2015). În pregătire volumul Pe bulevardul Magheru

REFERINŢE CRITICE (selectiv): Constanţa Buzea, Liviu Antonesei, Ioan Groşan, Adrian Lesenciuc, Ion Roşioru, Ioan Holban, Marian Drăghici, Eugenia Ţarălungă, Mihaela Malea Stroe.